Шамбала

Шамбала

Картина, озаглавена "Шамбала", автор на която е младият художник от град Пловдив - Тони Аврамова. Картината е наситена с езотерични символи и впечатлява всеки със своето духовно излъчване. В средата на композицията е разположен триъгълник (или пирамида), в която от своя страна се разполага око. Триъгълниците, пирамидите и очите са любим графичен обект на художничката Тони Аврамова; срещат се в нейното творчество под различна форма и малко или много присъстват във всяко нейно произведение от областта на абстрактната живопис. Над триъгълника се разполага купол, който със сигурност изобразява планински връх - все пак Шамбала се намира в планините и е логично планинските форми на релефа да присъстват във всяко изображение, свързано с тази страна. Шамбала е тайнствена земя, намираща се според повечето легенди някъде из Хималаите. Всички планини и всеки факт, свързан с тях, са обект на особен интерес от страна на д-р Венцеслав Ралев, който написа този анализ на картината, така че се наложи д-р Ралев бързо да прерови цялата глобална информационна мрежа, за да прочете повече информация за Шамбала. Земята Шамбала се среща и под името Агарта (звучи леко на старобългарски, дали пък Кубрат и Авитохол не са преминали също през тази земя???). В китайски, руски и тибетски митове за нея се говори като за обител на свръххора, подобни на Тайните учители на Блаватска. В ранни будистки текстове Шамбала се споменава като извор на езотерична мъдрост. Има много митове, предположения и хипотези за местонахождението на Шамбала. Китайците сочат планината Кунлон, а предания от Близкия изтокa - Алтай. От Сирия и Ирак до Алтай има едно разстояние от около 7 000 километра по права линия, но какво са 7000 километра за полета на духа? Един кратък миг! Със сигурност тази сложна живописна композиция не е отнела един кратък миг на Тони Аврамова, за да я нарисува, но със сигурност и духовният заряд на картината е огромен, след като успя да впечатли дори и такъв рационалист и прагматик като лицево - челюстния хирург Венцеслав Ралев...

Върху какво е разположена планината в картината "Шамбала"? Върху сложни геометрични форми. От една страна, в лявата част на платното се разполага нещо, подобно на равнина, което създава чувство за простор и пространство за гореспоменатия полет на духа. Вдясно въпросната равнина е покрита от езотерични символи, които не приличат на нито един земен език, а силно наподобяват елфически руни от времето когато тъмните сили още не са успели да замърсят с негативната си енергия Средната Земя - по този въпрос обаче би следвало да се допитаме до Дж. Р. Р. Толкин... В основата на композицията изпъква интересен графичен обект, подобен на писта за надбягване с ивица с решетка по средата. По подобни трасета в Древен Рим и Византия са се провеждали надбягвания с колесници, които са си били на практика един кървав спорт; едва ли обаче Тони Аврамова е имала точно това предвид, когато е рисувала картината "Шамбала"! Вероятно в нейното подсъзнание се е запечатала филмова сцена от филма "Гладиатор" или някой подобен, която филмова сцена се е трансформирала в писта за полет на духа към страната "Шамбала". Като, забележете, въпросният хиподрум има много интересна форма: полуелипса, като останалата половина от елипсата излиза извън композицията; предполага се че е разположена в посока към наблюдателя и по въпросната писта всеки може да полети към Шамбала, да се пречисти духовно за няколко милисекунди (или наносекунди, зависи на кой колко бързо му тече мисълта), след което да се върне в реалния свят и с малко по-трезва мисъл да се заеме с проблемите на сивото ежедневие. Поради това картината е подходяща за работни помещения, в които се извършва умствен труд с висока интензивност, отговорен и изискващ силна мисловна концентрация.

www.bg-tourinfo.com    Синус лифтинг    Зъбни импланти    Електронен магазин    Рила

www.ralev-dental.bg    www.maxillofacial.bg    Зъболекар във Видин    Планини в България   

Да продължим нататък. В картината с всеки следващ поглед се откриват нови и нови детайли, което е характерно в много силна степен за творчеството на Тони Аврамова - както неведнъж е споменато в описанията на картините на нейната страница. Тони просто е един невероятен творец! Като централен обект в картината "Шамбала" изпъкват излъчвания от астрална материя, започващи - познайте откъде - от върха на планината. Естествено че ще бъде от върха, а не от подножието на планината... Въпросните енергийни вълни се разпостраняват във всички посоки на пространството, но не праволинейно като радиовълни или видима светлина, а на зиг - заг, което създава впечатление за голям енергиен заряд, подобен на светкавица или атомен взрив. Е, атомният взрив е нещо деструктивно и едва ли е подходящо сравнение за такава позитивна творба като картината "Шамбала", но във всеки случай енергията, която се отделя при всяка ядрена реакция, е огромна, подобна на енергията на творчеството на Тони Аврамова.

Не знам за другите наблюдатели, но аз лично едва при десетия поглед успях да открия на заден план още планини и върхове! Нови и нови детайли изпъкват при всеки поглед върху картината. Очертанията вдясно горе за един обременен мозък като моя силно напомнят контурите на връх Вихрен (2918 метра, най-високият връх в Пирин), погледнат от град Банско. Вляво се открива по-ниска планинска верига, която остро се спуска и създава допълнително напрежение у наблюдателя. Остава само да гадаем каква е идеята на това излъчващият връх да бъде по-нисък от тези на задния план??? Идеята е ясна - задните по-високи върхове имат защитна функция. Известно е че планината Шамбала е скрита, далеч не всеки има достъп до нея, а само малка част избрани и просветени. За останалите остава да гледат високата планинска верига (Вихрен обаче не може да се сравнява с осемхилядниците на Хималаите), и да гадаят дали пък някъде между тях не се намира толкова обсъжданата планина Шамбала??? Подобен рестриктивен подход в никакъв случай не бива да се възприема негативно - ти няма да бъдеш допуснат, щото си прост :-). Целта на ограниченията е да подтикнат хората да се усъвършенстват духовно, да учат и да се извисяват, докато достингат необходимото ниво на развитие, за да посетят планината Шамбала. Такива подходи се използват от секти, тайни общества, духовни ордени и всякакви други институции (в наше време дори от елитните университети, предлагащи МВА - програми), с цел преди приемане там човек малко от малко да се опита да се самоусъвършенства. В повечето случаи резултатите са налице.

Основните древни източници за Шамбала са от традицията на будизма (Ваджраяна). Описание на Шамбала се съдържа в Калачакра - тантра и други текстове от системата Калачакра. Според тези текстове Шамбала се намира северно от река Сита (отъждествявана с Тарим, Амударя или Сърдаря - всичко това са реки в Средна Азия и се вливат в Аралско море). Обкръжена е от осем заснежени планини, които наподобяват лотосов цвят. В техния център се намира столицата на Шамбала, където е разположен Калапа - дворецът на царя. За първи цар и същевременно жрец на Шамбала се смята Сучандра, който е построил огромна мандала на калачакра. След Сучандра страната е управлявана от още шестима царе - жреци, след които управляват и ще управляват общо двадесет и пет владетели под името Калки Аватар (дали пък от това име не произхожда IT - жаргонната дума за виртуална самоличност?!!), всеки от които ще царува точно 100 години.

Освен споменатите източници за Шамбала, изключително важно е произведението на Панчен Лама Лобсан Палдан Йеше (1738-1780) - "Пътят към Шамбала", което изобилства с объркани географски описания и е изключително трудно за превод. Издаден е не много добър превод на немски език от професор Грюнведел през 1915 година. Учителят Петър Дънов, всепризнат експерт по планините и езотеричните въпроси, също споменава за съществуването на тайнствената Шамбала.

Рилски езера - духовният център на България

Паневритмия    Пирин    Родопите    Поезия от цветя

Божествената наука е съществувала в далечното минало. Съществува и днес, но под силно видоизменена форма. Тя е била приложена в живота, но когато хората се отклонили от нейния път, учителите и носителите на тази наука се оттеглили, като оставили човечеството само да устройва своя живот. Съществуват легенди и твърдения, че тези адепти днес обитават недостъпни места в Хималаите. В древните митове и легенди се говори за страна, където царуват съвършени хора. В "Махабхарата" (велик индийски епос, включващ в себе си Бхагавад гита) и в тибетските легенди става дума за такава вълшебна страна. В много руски приказки и легенди също се описва т.н. Беловодие - чудна земя, която се намира на Изток. Според други сведения, Аполоний Тиански (първи век от н.е.) и прочутият граф Сен Жермен са били в тази страна, която на Изток наричат Шамбала. Окултистът Сент Ив д`Алвер твърди, че е посетил Агарта и в книгата си "Мисията на Индия" описва това, което е видял. Напредналите братя на човечеството, които живеят там, помагат за повдигането на човечеството и дават тласък на човешката култура. Съществуват сведения че в Шамбала живеят около 20 милиона души - нещо, сравнимо с населението на съвременен Сеул или Токио. Монголците говорят със свещен трепет за Шамбала, a местните хора в Хималаите не искат да водят чужденци по тези места. Конете там отказват да продължат по-нататък, като започват да треперят, неизвестно по какви причини.

През 1925-1928 година Николай Рьорих организирал голяма експедиция, по време на която събрал много и интересни сведения за Шамбала. Част от тях са описани в книгата "Отворени двери", излязла у нас през 1982 година. Съществуват твърдения по тези места, че съществуват свръхестествени снежни човеци, които са пазители на свещените врати към Шамбала. Според ламите от Тибет, пророчествата, идващи от древността, ще се сбъднат: "Времето на Шамбала вече иде... Преди него обаче ще станат войни и много държави ще се разрушат. Подземен огън ще разтърси земята. Ще бъдат изпратени предзнаменования." Всеки, който се занимава с нещо в духовната сфера, винаги предсказва природни бедствия, войни, катаклизми и разрушения; възможно е по този начин мислителите да се опитват да предупредят човечеството да внимава какви ги върши??? Или, каквото и да прави, човек рано или късно докарва на Земята нещо негативно, природен катаклизъм или бедствие??? Едва ли - позитивната нагласа почти винаги води до нещо положително, а негативната - до нещо недотам приятно. Това се опитват да внушат всички мислители на останалите хора поне от няколко хилядолетия!

В свещените книги на Изтока се говори за края на старата епоха Калиюга: "И ще има временни монарси на земята, царе свадливи, с жесток нрав, усърдни в лъжата и злото. Те ще убиват жени и деца... Ще отнемат собствеността на поданиците си. Животът им ще бъде кратък и въжделенията им - ненаситни. Хора от различни страни ще се съединят с тях. Имуществото ще стане едничкото мерило. Богатството ще става причина за кланета. Страстта ще бъде единственият съюз между половете. Лъжата ще бъде средство за успех в съда, жените ще станат само обект на въжделение. Богатият ще се брои за чист. Великолепието на дрехите ще бъде признак за достойнство. Така в края на Калиюга ще става постоянно падение." Нищо ново под Слънцето - световната история изобилства с такива неща, а също и с личности, отговарящи 1:1 на описаното.

Виден монголски лама(духовен водач) разказва, че след големи трудности стигнал до Шамбала, като престоял известно време там. Според него керван от якове, натоварен със сол, се оказал съвсем близо до границата на свещените долини, но търговците от кервана минавали през това изключително място, без да го забележат или да подозират нещо. Вероятно тук пространството е подчинено на сили на мисълта, които действуват целенасочено върху поведението и мислите на хората, за да не видят това, което не е позволено. В безброй разкази на Изток се говори за срещи с Махатми (букв. "велика душа"), за внезапно появили се аромати във въздуха, за ненадейни срещи с отшелници на фантастична възраст, за личности, които се появяват и изчезват, за други, които изчезват и пак се връщат с обяснението, че са били в Шамбала. Самият Николай Рьорих описва следното преживяване от времето на експедицията си: "Жена ми искаше да има старинно изображение на Буда. Но това не е толкова лесно, защото старинните изображения са редки и собствениците им не се разделят с тях. Ние с нея си поговорихме на чужд език за тукашните хора и решихме да отложим тази работа за по-добри времена. Но какво беше смайването ми, когато след няколко дни при нас идва един лама и с поклон изважда от пазвата си отлично изображение на Буда, тибетска изработка, с думите: "Госпожата искала да има Буда. Насън ми се яви Бялата Тара и ми заръча да ви дам изображението на Благословения от моя олтар."

И още една изненада за нас, европейците: в Монголия, Тибет и другаде на Изток много е разпространена легендата за пребиваването на Христос по тези места. Тук го наричат Иса - моля, да не се бърка с д-р Кадир Иса, най-изявеният зъболекар от град Кърджали! Мюсюлманите жадно се интересуват и съхраняват всичко, отнасящо се до него - не за д-р Иса, а за Иисус Христос, който според исляма е само един от пророците, няма божествен статут. Същото важи и за д-р Кадир Иса, макар че според много други зъболекари в Кърджали при Кадир все пак е налице някакъв статус на полубожество. Вероятно посещението на Христос по тези земи има връзка с Агарта и е осъществено когато Христос е отсъствал продължително време, според писанието. Според други теории, които силно намирисват на Световна Конспирация, Иисус Христос не е възкръснал, а е поел пътя за Индия, където е доживял до дълбока старост, и не стига това, ами и се е оженил за Мария Магдалена, от която е имал 12 деца - поради това и в Новия Завет се говори за дванадесет апостоли.

Първото публично научно доказателство за съществуването на Агарта е случката през 1947 г. когато адмирал Ричард Бърд от американската военноморска флота летял до Северния полюс. Вместо да мине над полюса, той всъщност влязъл във вътрешността на земята. В своя дневник той споменава че е навлязъл в хлътналия интериор на земята и пътувал 17 мили над планини, хълмове, реки, зелена растителност (флора) и животински свят (фауна). Открил градове и процъфтяваща цивилизация. Външната температура е била 74 градуса по Фаренхайт. Неговият самолет бил поздравен от летящи машини от тип, какъвто не бил виждал никога преди - летящи чинии? Те го придружавали до невидимата страна, където той бил тържествено поздравен от емисарството на Агарта. След почивката, той и неговата група били заведени да поздравят краля и кралицата на Агарта. Те му казали че е бил допуснат да влезе в Агарта поради високия му морал и многото положителни качества в характера. И още, че са разтревожени за безопасността на планетата и че много от техните хора напускали планетата в кораби, тъй като се страхували за стабилността и безопасността на човечеството. Слуховете за подвизите на тези посветени хора били премълчавани от американското правителство.

Честно казано, не ми беше ясно какво точно бих могъл да напиша относно темата Шамбала, но мисля че се получи добре :-))). Коментари, препоръки, укори и закани от всякакъв тип се приемат на адрес consult@ralev-dental.bg. Позитивните коментари и хвалебствените слова моля да изпращате на електронна поща tonita_1925@abv.bg.