Семинар в Страсбург

Д-р Венцеслав Ралев и д-р Ивайло Радев (ординатор в МБАЛ - гр. Бургас) по време на семинара, който се проведе от 30.06.2007 до 02.12.2007 в град Страсбург - Франция. Проявата беше организирана от IBRA, което като абревиатура означава International Bone Research Association - Международна асоциация за изследване на костите. Въпросната асоциация е изключително активна и организира всякакви семинари в областта на костната регенерация и хирургията на костните тъкани в целия организъм. По време на лекционният курс д-р Ралев беше в началото на своята специализация по лицево - челюстна хирургия и едва навлизаше в областта; тъй като програмата на лекциите обхващаше четири дни, в началото д-р Ралев се чудеше какво толкова има да се говори за едни кондиларни фрактури в рамките на толкова дълъг период от време? В края на четвъртия ден вече беше ясно че темата е толкова обширна, че е възможно да се говори по нея още четири дни.

Около четири години след този семинар д-р Венцеслав Ралев започна да работи в отделението по лицево - челюстна хирургия към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - град Сливен. В този хайдушки град по една или друга причина доста често има пациенти с фрактури на долната челюст - поради което всички слайдове с цялата информация от семинара се оказаха доста полезни за подобряване на качеството на оперативните интервенции в областта. Дори и години след това една прочетена страница с научна информация се оказваше от полза за осъзнаването на някои закономерности, които по една или друга причина не са били отбелязани на момента - това доказва огромната полза от следдипломната квалификация в медицината и непрекъснатото учене до края на кариерата на всеки един специалист.

Вход в нашия форум    Безплатни on-line стоматологични консултации    www.ibra.ch    www.neobiotech.bg

На снимката отляво надясно: д-р Иван Начков, проф. Максим Шампи, д-р Ивайло Радев, д-р Венцеслав Ралев по време на семинара в Страсбург. Проф. Шампи е едно от най-известните имена от областта на лицево - челюстната хирургия в Европа и света. Определил е т. нар. линии на Шампи - оптимални места за пластинкова остеосинтеза по целия лицев скелет при фрактури. По време на престоя ни в Страсбург беше така любезен да се снима с нас.

Вход в нашия форум

Професор Шампи по време на презентацията си

Кафето е важен елемент от кариерата на хирурга от първия до последния ден

Д-р Венцеслав Ралев и д-р Ивайло Радев преди началото на лекциите

Скелет козирува в залата за практически упражнения в Университета в Страсбург. Тъй като лекциите и практическите демонстрации бяха организирани в катедрата по анатомия, всички участници се вживяха отново в ролята на студенти от първи курс по медицина и стоматология - което всъщност се случва винаги по време на следдипломни квалификационни курсове.

Орална хирургия    Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти    Оn-line стоматологични консултации

Сгради в Медицинския университет в Страсбург - строени през XIX век. Обучението по медицина във Франция има много дълги традиции

Д-р Венцеслав Ралев се опитва да имитира френска мода и изобщо лайфстайл, без особен резултат...

Коледна украса на улиците на Страсбург. Поради ниските нива на осветеността снимката е заснета със светочувствителност ISO 400, бленда 1.8 и скорост 30. Фотоапарат - Canon EOS 400 D, твърд обектив 50 мм. Французите умеят да създават празнична атмосфера по улиците и заведенията, изпива се голямо количество Glühwein.

Вход в нашия форум

Интересно осветена сграда в Страсбург. Светочувствителност ISO 400, бленда 1.8 и скорост 20. Фотоапарат - Canon EOS 400 D, твърд обектив 50 мм. Впоследствие разбрахме че сградата е един от най-големите молове в Европа

Вход в нашия форум

Пищно украсена коледна елха

Нощен Страсбург

По отношение на начина на обличане може да не успяваме да възпроизведем френския начин на живот, но ако става въпрос за консумация на вино, и българската школа има какво да покаже на света! Дългите, студени и влажни есенни нощи осигуряват идеални условия за консумацията на тази божествена напитка.

Архитектура на сграда от XVII - XVIII век. Стените имат носеща конструкция от много дебели дървени греди, които са разположени освен това много нагъсто. Между тях се поставя каменна или тухлена зидария, след което външната стена на сградата се измазва с хоросанова мазилка. Поради това сградите имат характерните фасади, които се срещат в много региони на Великобритания, Франция и Германия - виждат се очертанията на носещите греди.

Типична среда за всеки по-голям град в Европа - гъсто застроени площи със сгради, допиращи се вдна до друга

Лебеди и диви патици в река Майн

Редица от гларуси над река Майн във Франкфурт

Д-р Евелина Маркова и д-р Венцеслав Ралев по време на полет на Bulgaria Air на връщане от семинара

Вход в нашия форум    Безплатни on-line стоматологични консултации