Конгрес в Загреб

От 08.05.2008 до 10.05.2008 в столицата на Хърватия - Загреб, се проведе Третата Европейска конференция по Онкология на главата и шията. EHNS - абревиатурата в името на домейна означава European Head and Neck Surgery. Хирургията на главата и шията е една сравнително нова обособена област от общата хирургия, която съществува от около 10 - 12 години. Доста се дискутира на кого точно се полага да работи в тази обширна област - глава и шия. Тук работят общи хирурзи, пластични хирурзи, оториноларинголози, неврохирурзи и дори лицево - челюстни хирурзи. На конференцията в град Загреб се бяха събрали специалисти от различни области не само от Европа, но и от целия свят. Особено голям брой участници имаше от Южна Корея по понятни причини - поради бурното икономическо развитие на страната през последните десетилетия там непрекъснато се въвеждат иновации и то във всяка една област на човешкото познание. Лицево - челюстната хирургия не прави изключение.

Все още хирургията на главата и шията не е самостоятелно обособена специалност в нито една държава в петте континента. Общите хирурзи (такива има много малко - повечето са се профилирали в отделни домейни на хирургията) работят в много различни области и над 90 % от тях се насочват към хирургията на коремната и гръдната кухина. Пластичните хирурзи бързо се преориентират към естетичната хирургия - "They are busy with making money", както се изрази един американски професор няколко месеца по-късно в Болоня на конгреса на EACMFS. Неврохирурзите са заети с интракраниални оперативни интервенции, отвреме - навреме се занимават с гръбначния мозък и едва ли имат време да обърнат внимание на лицето и шията. Така че шията и лицето остават домейн на УНГ и Лицево - челюстната хирургия... Разбира се, за да бъдат адекватни лицево - челюстните хирурзи на реалността в областта на главата и шията, те трябва да придобият доста обширни общомедицински познания; дори в Европа напоследък се налага двойна квалификация - висше образование по медицина и стоматология за лица със специалност лицево - челюстна хирургия. В някои щати на САЩ също има подобно течение - завършва се медицина по ускорена програма преди постъпване на специализация по лицево - челюстна хирургия. Японската асоциация до момента не е много склонна да въведе подобен стандарт, но и там се чуват мнения за необходимостта от медицинско образование. Всички тези организационни въпроси бяха дискутирани на конференцията в Загреб и няколко месеца по-късно - на конгреса в Болоня.

Част от българската група, която посети конгреса. Отляво надясно - д-р Ивайло Радев, ординатор в МБАЛ - Бургас, д-р Венцеслав Ралев (специализант в УМБАЛ "Свети Георги ЕАД - гр. Пловдив), д-р Живко Маджаров, лицево - челюстен хирург и частнопрактикуващ стоматолог в гр. Средец, д-р Тодор Калпакчиев, частнопрактикуващ стоматолог в гр. Добрич. На снимката липсват д-р Георги Хараланов и д-р Иван Начков, които най-вероятно в момента са се наредили на опашка за кафе. Тъй като конгресът се проведе преди доста години, никой от колегите на снимката в момента не работи там, където е описано. Нашият екип обаче е наясно със значението на информацията в съвременния свят, поради което пази всички направени снимки от всяка една научна проява по света и у нас.

Оn-line консултации за заболявания в устната кухина и лицево - челюстната област;

Д-р Венцеслав Ралев по време на конгреса

Нагръдна табелка (т.нар. бадж) с интересен графичен дизайн - организаторите бяха се погрижили за конгреса до последния детайл!

Д-р Иван Начков (по това време специализант по лицево - челюстна хирургия и лекар по дентална медицина в гр. Стамболийски) по време на конференцията в Загреб. Фотографски експеримент на д-р Венцеслав Ралев - фотоапарат Canon EOS 400 D, бленда 1.8 (поради което има малка дълбочина на фокуса) и скорост 1 - обектът и фотографът са трепнали леко и поради това снимката е замъглена. Поради широката бленда фонът е заснет - в противен случай излиза тъмен. Използвана е и вградената светкавица на фотоапарата, за да се освети предният план и за да сработи автофокусът

Град Загреб, заснет от последния етаж на хотел Westin - в този хотел се провеждаше конференцията. Снимката е направена през стъкло и поради това се е получил интересен артефакт - отражението на обекти от стаята в областта на небето. Подобни артефакти се избягват с употребата на С-поляризатор, но добрият фотограф винаги твърди пред наблюдателите, че дефектът всъщност е ефект. Снимката е направена с фотоапарат Fuji Finepix S 9500 и UV - филтър

Интересно осветена сграда в Любляна, заснета нощем

Също сграда в столицата на Словения - налице са архитектурни елементи, характерни повече за държави като Швейцария и Австрия, а не за страните от бивша Югославия. Това е донякъде логично и разбираемо - все пак Словения е алпийска държава, която дълги години е била част от империята Австро - Унгария, съответно и културното влияние на австрийците е до голяма степен доминиращо.

Фрагмент от външната украса на католическата катедрала в Загреб

Католическа църква в Загреб

Интересна скулптура в Загреб. Зелено оцветяване, получено поради окисление на метала

Центърът на град Загреб - столица на Република Хърватска

Нощна снимка на статуя пред катедралата в Загреб. Близкото разстояние позволи да се използва вградената светкавица на фотоапарата за осветяване на обекта; и тъй като статуята е от полиран метал, се получи интересен ефект