Конгрес в Болоня

От 09.09.2008 до 12.09.2008 се проведе Деветнадесетият конгрес по Краниомаксилофациална хирургия в град Болоня - Италия. Това е едно традиционно събитие за хирургичното общество в целия европейски континент. Провежда се на всеки две години; през 2006 година мястото на конгреса беше в Барселона, а през 2010 година ще бъде в Брюж - Белгия. Събират се учени от цял свят, винаги гостуват големи групи от Японската и Американската асоциация по лицево - челюстна хирургия. На практика конгресите не са европейски, а световни. На последното събиране имаше и голяма група лектори и посетители от новата световна суперсила Китай. Индийската асоциация също се представя добре с доклади и постери - все пак 4000 години традиция в областта на хирургията играят роля при обучението и квалификацията на кадрите. Повече информация за дейността на Европейската асоциация по Краниомаксилофациална хирургия можете да откриете на адрес www.eacmfs.org. От началото на 2006 д-р Венцеслав Ралев е член на въпросната асоциация.

Тримата български участници

Тримата български участници на конгреса - отляво надясно д-р Венцеслав Ралев (УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД - Пловдив), д-р Радослав Славчев (Болница "Токуда" - София) и д-р Николай Янев - СБАЛ по ЛЧХ - София.

Конгрес на EACMFS - Брюж 2010    Конгрес на EACMFS - Барселона 2006    Оn-line стоматологични консултации

Орална хирургия    Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти

Д-р Ралев

Д-р Венцеслав Ралев по време на конгреса

Оn-line стоматологични консултации

Болоня през нощта

Град Болоня през нощта. Лекциите и презентациите продължаваха до късния следобед и така и не остана време за разглеждане на забележителности. За щастие след конгреса успяхме да посетим Рим и Венеция в рамките на три дни и видяхме доста неща

Наклонени кули

Прочутата наклонена кула в Болоня, наподобяваща кулата в Пиза. Италианските строители явно преди време са полагали основите така че сградите да се наклоняват след стотина години и бързо да се превръщат в туристическа атракция. Впечатляващото в случая е друго - въпреки тухлено - каменната зидария и големия наклон все още няма и следа от напуквания на стената на кулата. Ако подобно нещо се случи в България, Турция, Македония или Албания, сградата би се сгромолясала триумфално още преди наклонът да е достигнал и половината от сегашните си стойности.

Площад "Свети Петър"

Площад "Св. Петър" в Рим, където през 1981 година е извършен атентат срещу папа Йоан Павел II. На 13.05.1981 година турският терорист Мехмед Али Агджа стреля срещу папата, впоследствие е заловен и упорито се заговорва за т.нар. българска следа. В разгара на Студената война между двата политически лагера изказванията на Агджа стават повод за не един и два международни скандала и безброй спекулации... Дори и до днес разни лумпенизирани политически партии се изказват с или без основание по този въпрос.

Колизеумът

Колизеумът в град Рим - място на спортни състезания и гладиаторски борби

Оn-line стоматологични консултации

Швейцарски гвардейци

Швейцарски гвардейци - личната охрана на главата на римокатолическата църква - папата. Униформите на гвардейците са по дизайн на Микеланджело. Швейцарските гвардейци са едни от главните действащи лица в романа "Шестото клеймо" на Дан Браун - то не бяха световни заговори, то не бяха тайни общества, екшън, психотрилър, фабула и фентъзи в едно! На човек му се приискава да отиде до Рим и да рагледа местата, където се разиграват подобни екшъни. Авторът описва швейцарските гвардейци като елитно армейско подразделение, пред което Delta force, тюлените и Чуждестранният легион ряпа да ядат. Тези двамата на снимката приличат повече на курсанти в ШЗО - Плевен или на зли стари кучета от Кралските Елитни Части (или КЕЧ), но все пак човек никога не знае...

Базиликата "Свети Петър"

Част от интериора на църквата "Свети Петър" в Рим. Тук се разиграва действието на романа "Шестото клеймо" на Дан Браун, както и действието на много други литературни произведения от същия автор. Прави впечатление изключително богатата украса на интериора и екстериора.

Приятни неща за свободното време: България    Пирин    Рилски езера    Черно море    Информация за Видин    Планини в България    Рила    Смях   Смърч

Венеция

Венеция

Орална хирургия    Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти    Оn-line стоматологични консултации

Гондола във Венеция

Гондола във Венеция. Гондолиерите пеят само ако са в добро настроение, и то доста фалшиво. Шоу да става!

Оn-line стоматологични консултации

Canale grande

Венеция - Canale grande