Конгрес в Барселона

На снимката долу: отляво надясно - д-р Георги Хараланов, ординатор по лицево челюстна хирургия към УМБАЛ "Св. Георги" - гр. Пловдив; д-р Анастасия Желева, асистент по лицево - челюстна хирургия, проф. Хуго Обвегезер - Цюрих, Швейцария; д-р Ивайло Радев, ординатор в МБАЛ - гр. Бургас и специализант в Пловдив; д-р Венцеслав Ралев - специализант по лицево - челюстна хирургия и координатор на www.ralev-dental.com. Проф. Обвегезер е може би най-голямото име в областта на лицево - челюстната хирургия в Европа заедно с проф. Пол Тесие - Франция, който за съжаление почина през м. април 2008 година. Проф. Обвегезер е автор на няколко метода за реконструкция на долната челюст при наследствени аномалии. По време на престоя на нашия екип на конгреса в Барселона беше така любезен да се снима с нас. Проф. Обвегезер с право се счита за основател на цяла школа; негови студенти в момента са преподаватели във всички университети по света. Негов ученик е и покойният вече проф. Никола Полихронов, който беше национален консултант по лицево-челюстна хирургия в Република България за периода 1994 - 2003 година.

Проф. Обвегезер и българската група

Интересен факт: проф. Обвегезер е идвал в България някъде през 70-те години, но не за да чете лекции или да оперира болен. Повод за посещението му е било не нещо друго, а лов! Явно ходенето по българските планини се е отразило отлично на здравето на професора, тъй като през 2010 година, на конгреса в Брюж, той се появи отново и беше в перфектна кондиция. По това време възрастта му беше ни повече, ни по-малко от 90 години - дай боже всекиму! В Брюж юбилеят на професор Обвегезер беше честван тържествено с лекции и презентации относно постиженията му в областта на лицево - челюстната хирургия.

Конгрес на EACMFS - Болоня 2008    Конгрес на EACMFS - Брюж 2010   

www.bg-tourinfo.com - българският туристически информационен портал

Орална хирургия    Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти    Оn-line стоматологични консултации

Приятни неща за свободното време: България    Пирин    Рилски езера    Черно море    Информация за Видин    Планини в България    Рила    Смях    Смърч