Конгрес в Брюж

През месец септември 2010 година в град Брюж (Белгия) се проведе поредният конгрес на Европейската Асоциация по Краниомаксилофациална хирургия.

Стартова позиция

Начало на конгреса! Всички заемат стартова позиция и се насочват към залите за лекции, устни презентации и постери. Символ на конгреса се явява белгийски крал от XIX век, който е бил с прогения - очевидно е имал много голяма нужда от реконструктивна оперативна намеса, но по онова време ортогнатната хирургия не е била развита.

Конгрес на EACMFS - Барселона 2006    Конгрес на EACMFS - Болоня 2008    Оn-line стоматологични консултации    Семинар в Истанбул

Тримата български участници

Тримата български участници на конгреса - отляво надясно д-р Иван Начков (Стамболийски), д-р Николай Янев (София) и д-р Венцеслав Ралев (Пловдив). За съжаление българите бяха само трима - за сравнение от Армения преброихме около десетина участници, имаше поне осем албанци и дванадесет молдовци. Босна и Херцеговина се представи с петима хирурзи, Македония с девет, а гърците и румънците бяха на практика неизброими. По всичко личи че България е най-маргиналната държава на Балканите (дано да е само в областта на лицево - челюстната хирургия) и в цяла Европа... Дори Черна гора имаше повече участници - четирима на брой! Горната снимка е направена на съпътстващото изложение, което се организира по време на всеки конгрес - представят се производители на всякаква медицинска апаратура, инструментариум и консумативи за лицево - челюстната хирургия, а понякога за оралната хирургия или други съседни медицински дисциплини. Именно на това изложение д-р Ралев осъществи контакт с производителя на зъбни импланти Neobiotech - като само след четири месеца компанията Ралев Дентал започна внос и всички български зъболекари имаха удоволствието да започнат работа с тази имплантатна система. 

www.ralev-dental.com    www.ralev.ws    www.omegadentagroup.net    www.bg-tourinfo.com

Орална хирургия    Лицево - челюстна хирургия    Зъбни импланти    Оn-line стоматологични консултации

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.bg    www.omegadentagroup.com    www.ralev.name    www.simeonov.ws    www.buchkova.com

Проф. Момаертс откри конгреса

Проф. Морис Момаертс (Белгия) открива конгреса. Проф. Момаертс е ротационен председател на Европейската Асоциация по Краниомаксилофациална хирургия. На всеки две години се избира нов председател, чиято основна задача е да организира нов конгрес. Следващият председател за периода 2010 - 2012 година бе избран при закриването на настоящия конгрес - проф. Мишо Вираг от Загреб. През 2012 година същият конгрес ще се проведе в Дубровник, а през 2014 - в Прага. Ако някога подобна проява се състои в София или Пловдив, Господ, Аллах и Буда да са на помощ на организаторите :-). Ще трябва да опазим чуждестранните гости от таксиметрови шофьори с трицифрен брояч в евро, да не допуснем никого да припари до влаковете на БДЖ, да осигурим малко табели на латиница и поне един - двама полицаи, които да говорят чужд език. Непосилна задача...

Проф. Бернар Девошел

Професор Бернар Девошел от Франция изнася лекция. Професорът за първи път в света осъществява трансплантация на лице през ноември 2005 година на жена, чието лице е отхапано от куче. Към момента на ХХ конгрес на EACMFS през 2010 година в света има 12 успешни трансплантации, като последната е извършена в Севиля - Испания. Трансплантацията на лице все повече се превръща в рутинна оперативна интервенция подобно на трансплантациите на бъбреци, черен дроб и сърце.

Светлинен ефект

Интересен светлинен ефект - проф. Девошел си взима грамотата и движенията му са запечатани. Това се получава при ниска скорост на затвора на фотоапарата - тъй като по това време д-р Ралев разполагаше с огледално - рефлексна камера Canon EOS 450 D, при който по-високата светлочувствителност по ISO водеше до неприятен цветови шум. След осем години се сбъфна мечтата на фотографа Венцеслав Ралев - през лятото на 2018 година той разполагаше вече с пълноформатна камера EOS 5D поколение IV.

Оn-line стоматологични консултации

Д-р Мирослав Илич и д-р Ралев

Д-р Мирослав Илич (не е сръбският чалга - певец!) и д-р Венцеслав Ралев

Венцеслав Ралев

Закриване на конгреса

Професор Момаертс закрива конгреса. Рекапитулацията е следната: 1502 участници, 266 придружаващи лица и изложители, 1178 души са гласували по електронен път за постерите, които бяха в електронен формат. За първи път нещата са организирани по този начин - до момента всички постери бяха на хартиен носител. Това улесни разглеждането им, още повече че на разположение на посетителите бяха чудесни компютри Apple с 23 - инчов touchscreen, на които можеше да се разглеждат постерни презентации. По този начин нещата стават много по-ясни и (не на последно място) носиш само един диск или USB - flash памет, а не хартиени рула с навит вътре постер, наподобяващи базука :-)))

Конклавът заседава

Ръководни кадри на Европейската Асоциация по Краниомаксилофациална Хирургия. На снимката са част от членовете на управителния съвет. Моля да не се правят асоциации с маргинални организации като Българския Зъболекарски Съюз - EACMFS е активна организация с реална дейност, а не парадържавна структура от комсомолски тип, оцеляваща благодарение на задължително членство... Както и да е, на снимката горе отляво надясно - проф. Хенри Туау (Великобритания, но понякога се представя като Анри Туо - Франция поради двойното му гражданство), проф. Мишо Вираг (Хърватско), проф. Карстен Гунлах (Германия). Четвъртият отдясно е порф. Даниел Хрусак - Чехия, който ще бъде председател на конгреса в Прага през 2014 година. Проф. Вираг организира Международна конференция по Онкология на глава и шия в Загреб през месец май 2008 година и ще бъде председател на конгреса в Дубровник през 2012 година. Проф. Туау беше избран за генерален секретар на Асоциацията на мястото на вече покойния Джон Лаури; проф. Гундлах е специалист в областта на вродените деформации на лицето, не ни е известно какъв пост заема в управителния съвет.

Д-р Начков и д-р Ралев

Само след две години същият конгрес се проведе в Дубровник, Хърватия - през месец септември 2012 година. На горната снимка - д-р Ралев и д-р Начков след приключването на последния ден от конгреса. Тогава обикновено остават най-големите ентусиасти, които са наистина запалени по лицево - челюстната хирургия...

Оn-line стоматологични консултации

Сертификат за участие в конгреса - ефектно графично офромление

Бадж

Нагръдна табелка - така нареченият бадж

Спокойствие и социална политика...

Централният площад в град Брюж. Белгийският град е печелил много класации за най-красивото населено място в Европа

Конференция в Банкя    Зъбни импланти    Оn-line стоматологични консултации   Имплантатна повърхност

Приятни неща за свободното време: България    Пирин    Рилски езера    Черно море    Информация за Видин    Планини в България    Рила    Смях   Смърч

Юрдечки

Канали в Брюж, подобни на тези във Венеция

Подобно на Венеция, и в Брюж има голям брой канали - на много места в града се достига най-лесно и най-бързо с лодка

Д-р Ралев

Д-р Венцеслав Ралев с яке на д-р Иван Начков

Кметството на Брюж привечер

Кулата на пазарния площад привечер

Къщи

Кула

Лъвска глава

Всичко на европейския континент е изпипано до последния детайл. В Източна Азия обаче, в Япония и Южна Корея, хората са още по-надъхани перфекционисти. Тъй като гъстотата на населението е значителна, хората живеят на ограничена площ и нямат особен избор - доброто качество на живот изисква внимание към детайлите. Коренно различна е ситуацията в Канада, Австралия и САЩ - там хората се разполагат върху огромни жилищни и офисни площи и всичко буквално впечатлява с мащаба си. Разбира се, това съвсем не означава че строителните работи не за изпипани до последния детайл... Добрите финансови възможности и високият жизнен стандарт си казват думата - никой не търпи папърдашка работа (както казват в град Варна) в строителството и всички сгради са с отлично качество. 

Оn-line стоматологични консултации

Брюж

Западноевропейска идилия - канали, история и спокойствие. В далечината се задава лодка, която превозва туристи на панорамна обиколка из града. При вида на тези хора един македонски колега с очевидно натежала от махмурлук глава мрачно каза: "Имам чувство что световна туристическа индустрия се крепи на гърбо на некви лумпенизирани пенсии!"

Барокова сграда