Обучение в Германия

През месец октомври 2011 година група от български зъболекари посети Федерална Република Германия с цел обучение за начина на работа с някои иновативни продукти. Посетени бяха компаниите DFS и Mondeal. Първата компания е производител на диамантени пилители и всякакви зъботехнически абразивни инструменти, а втората - на пластини за остеосинтеза. DFS е абревиатура от Dental Future Systems, а темата на семинара определено не беше начин на работа с диамантен пилител или абразивно камъче за прав наконечник. През 2009 година DFS въведе в практиката материала Osteora - емулсия на калциева основа, която осигурява отличен резултат при необходимост от регенерация на костните тъкани и периодонциума на зъбите. Типично по германски образец производителят отказва да продава материала на зъболекари, които не са преминали курса на обучение.

Д-р Венцеслав Ралев и д-р Калин Лозанов. Д-р Ралев все още не е с прошарена коса, а д-р Лозанов има доста по-голямо количество коса в сравнение с 2021 година...

Д-р Ралев, д-р Лозанов и д-р Кадир Иса

Обучение в Сеул

В центъра на кадъра с брадичката и вратовръзката е Meister Zahntechniker Peter Schneider, който проведе обучението. В Германия съществува подобна образователно - квалификационна степен - майстор - зъботехник. Тя се придобива след няколко години стаж и полагане на изпит пред съответната регионална браншова камара. Малко е странно майстор - зъботехник да води обучение за материал, който се прилага предимно в оралната хирургия, но... качеството на обучението беше отлично и всички участници в семинара научиха много нови неща. Това е много показателен пример за това как от регулациите няма особена полза, а за развитието на обществото е от значение познанието и квалификацията на всеки един индивид. Между Петер Шнайдер и д-р Калин Лозанов са застанали двама служители на швейцарска фирма, която скоро след това започна внос на материала Osteora в Швейцария.

Сертификат за успешно преминато обучение на д-р Венцеслав Ралев. За съжаление през 2017 година материалът беше спрян от производство - според твърденията на Петер поради крайно високата себестойност на продукта, което го прави на практика непродаваем; остава да гадаем обаче дали наистина е така или има някаква друга причина за спирането му.

Един ден по-късно зъболекарската група се прехвърли в град Тютлинген - много близо до изворите на река Дунав. На снимката горе - Изабел Албер от компанията Mondeal, която се занимава с такива като нас, д-р Ралев и д-р Лозанов. Град Тютлинген е разположен в планината Шварцвалд, а смата производствена база на Mondeal се намира в село Мюлхайм ам Донау. Скоро след посещението в Тютлинген компанията Ралев Дентал АД започна внос на продуктите на Мондеал, а д-р Ралев работи и до ден днешен с техните остеосинтезни пластини. Предвид това че компанията е германска, качеството на винтовете и пластините е отлично, а цената - учудващо ниска.

 

Испанецът Доминго Домингез води обучението на българските зъболекари

Конгрес в Амстердам

Д-р Ралев и д-р Лозанов след приключването на обучението

Д-р Иса и д-р Лозанов по време на обратния път към България

Lindau am Bodensee

Дъждовно германско време през месец октомври

Производствената база на Мондеал

Във Франфурт на Майн пък времето беше чудесно - слънце и ясно синьо небе