Механизъм на избелването на зъбите

Схема на действието на съвременна избелваща система - преди време графиката беше в Macromedia (Adobe) Flash формат, но този формат вече не се поддържа от повечето операционни системи. Поради това сега можете да видите анимацията в GIF - формат. Стремим се да се грижим за всеки посетител на нашите уеб-страници... Какъв е биохимичният и физиологичен механизъм на избелването на зъбите? Представен е на схемата по-горе. Първоначално в междупризмените емайлови пространства има просмукани оцветители. Те достигат до емайло - дентиновата граница и проникват в повърхностния слой на дентина. Поради по-високата порьозност на дентина оцветителите проникват силно в дълбочина - на схемата това се вижда като едно разширение на оцветената зона. Този факт до известна степен затруднява избелването на зъба, тъй като избелващата система трябва да проникне на доста голяма дълбочина, за да извлече дентиновите оцветявания.

Всяка една избелваща система прониква чрез дифузия между емайловите призми и разтваря по химичен път оцветителя - в случая сме означили избелващата система като ContrastAM (производство на Spectrum Dental - САЩ), тъй като нашият екип работи основно с тази система. Подобен обаче е механизмът на действие на всички избелващи системи по света. Важна подробност, валидна за всяка избелваща система, произведена независимо къде по света: в никакъв случай не бива да се промива с вода (Н2О - като онова филмче за русалките) между отделните апликации! Това води до формиране на водни запушалки в междупризмените пространства. При следващата апликация въпросните тапи пречат на проникването на гела в дълбочина и резултатът от избелването се влошава. Няма нищо вредно - просто ефектът няма да бъде същият.

Ако желаете безплатен преглед и изготвяне на лечебен план, можете да си запазите час на телефон 032 642056

Вход във форума за пациенти    Щифтови изграждания    Нашият екип    Избелване на зъби    Зъбни импланти    Кариес  Композит

Ако желаете, можете да зададете въпрос по е-мейл на адрес ralev@dentist.bg, consult@ralev-dental.bg и office@ralev-dental.bg

Адрес на нашата практика    Електронен магазин   Dental tourism   Синус лифтинг    Ендодонтия    Остеоинтеграция    Хирургия Антибиотици

Ако не се промива между отделните апликации, се стига до безпрепятствено проникване на гела в дълбочина и до разтваряне дори и на най-упоритите оцветявания. Ако, разбира се, има нормална структура на зъбния емайл. При нарушения в нормалния строеж на емайла избелването на зъби става изключително трудна задача. Накрая се виждат отворените междупризмени цепнатини, които с нетърпение очакват да бъдат обливани с кафе и кола и да станат както в началото на процедурата :-). За щастие повечето производители на избелващи системи вече предлагат реминерализиращи гелове (Spectrum dental предлага ContrastPM), които донякъде запълват отворените цепнатини и възпрепятстват процеса на повторно оцветяване на зъбите. Важно е коя ще бъде първата течност, която ще попадне върху изсушения зъбен емайл - по капилярен път тя прониква в дълбчина и пречи на всичко останало да проникне след нея. Поради това също не се препоръчва изплакване на зъбите дори и след последната апликация преди нанасяне на реминерализиращия гел. След като гелът престои около пет минути върху зъбите, можете да изплакнете обилно с вода. Повече инструкции за избелване...

Снимка на съзъбие по време на избелване. Нанесена е гингивалната бариера - в случая това е FastDam на производителя Spectrum Dental - САЩ. Направена е вече една апликация на избелащата система и зъбите са с видимо променен цвят. Предстои нанасяне на следваща порция избелващ гел. Устните са изолирани с марли и лигнинови ролки с цел предпазване от увреждащото действие на активно действащата съставка. Перфектна изолация се получава при употребата на кофердам в комбинация с гингивален защитен гел. В случая дори и без кофердам пациентката не се оплака от никакво парене по време на цялата процедура. Съществува един донякъде неприятен проблем, който е добре демонстриран на снимката горе в областта на първия десен горен премолар - композините възстановявания стават много по-видими, тъй като твърдите зъбни тъкани се избелват, а композитният материал не променя своя цвят. Така шиечното възстановяване на този зъб изведнъж става видимо. Това налага неговата подмяна в случай че пациентът има изисквания за максимална естетика - което е най-добре да се извърши около две седмици след процедурата по избелване на зъбите, тъй като тогава се постига окончателната стабилизация на цвета им.

Íŕ÷čí íŕ äĺéńňâčĺ íŕ čçáĺëâŕůŕňŕ ńčńňĺěŕ

Щифтови изграждания    Ендодонтия    Ецване   Свързваща система    Кариес    Директни реставрации    Д-р Лазаревски

Щастлива пациентка, която обича да изглежда добре и смята белите зъби за съществен елемент от лицевата естетика. Скоро след избелването жената пожела да се направи нещо по въпроса за четвъртия зъб горе вдясно. Зъбът беше избелен отделно по интра- и екстракоронарен метод и сега тя има идеално бели зъби. Тук вече нещата опират до лична ценностна система - така например някои членове на нашия екип обичат често да си избелват зъбите; други пък са върли юзъри на кафе и червено вино и трудно се отказват от навиците си. Пък и поради непрекъснатата липса на време как да отделиш час и половина за козметична манипулация??? Имаме и хора, на които изобщо не са загрижени за това как изглеждат зъбите им, стига нищо да не ги боли :-).

Напоследък в световен мащаб се наблюдава бум в производството на избелващи системи. Дали това се дължи на масираната реклама от страна на медиите, които внушават че добре изглеждащият човек, успял в живота и със самочувствие е задължително с бели зъби? Или хората започнаха все повече да обръщат внимание на външния си вид? Кой знае - думата имат социалните психолози и маркетолозите. Ние, простите търговци, които често биват брутално изгонвани от храмове и критикувани от обществеността, просто отбелязваме този факт. Дори само на българския пазар вече има десетки избелващи зъбни системи и в някои дентални практики има пациенти за избелване на зъби понякога и всеки ден. И все пак: вредно ли е избелването на зъби??? Това е въпрос, който вълнува всички пациенти; ние освен търговци сме и дентални лекари, положили сме Хипократова клетва и поради това сме длъжни да дадем подробно обяснение по въпроса. Преди всичко въпросът опира до това човек да има мярка по отношение на всичко. Според нашите клинични наблюдения оптималният период между две избелвания е около 9 - 12 месеца. Или, може да се избелват зъбите веднъж годишно без някакви вредни последствия от това. Според много производители дори едно избелване месечно не вреди на твърдите зъбни тъкани; според нас обаче едва ли има човек, склонен да се подложи на нещо такова ежемесечно. Избелването на зъби е трудоемка процедура, отнемаща много време и изморителна и за пациента, и за зъболекаря. Как стоят нещата за зъбите? Всички избелващи системи до момента са на базата на перхидрол или карбамидпероксид. Тези вещества не разрушават по нинакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба, особено ако се прилага с мярка - например веднъж месечно. Извличането на органичните вещества от зъбите е обратим процес, особено ако става въпрос за витални зъби.

При девитализирани зъби (т.е. зъби, при които е проведено кореново лечение и е изваден зъбният нерв) нещата стоят малко по-различно. Те нямат пулпна тъкан, която да поддържа обмяна на твърдите зъбни тъкани; поради това при извличане на органичната материя от междупризмените пространства се променя процентното съотношение органични/неорганични вещества в зъбните тъкани. До какво води това? В крайна сметка зъбът става трошлив, тъй като органичната материя осигурява известна еластичност на емайла и дентина. Така например при многократно избелване на депулпирани зъби се наблюдава повишена честота на фрактури на зъбната корона дори и при минимални травми.

Снемане на първоначалния цвят на зъбите на пациента

Първоначална ситуация - вижда се как кучешките зъби на долна и горна челюст са малко по-тъмни от останалите

Поставена е гингивалната бариера. Важно е тя да се аплицира върху добре подсушени меки тъкани - в противен случай се отлепва, избелващият гел навлиза под нея и силно уврежда гингивата. След премахване на бариерата в такива случаи се вижда белезникаво оцветяване на зъбния венец, а пациентът усеща силна болезненост в областта. Обикновено оцветяването изчезва след период от няколко часа без допълнителни лечебни мероприятия; изключително рядко увреждането може да бъде толкова тежко, че да се образува гингивална рецесия в областта. Това представлява много неприятно усложнение от избелването на зъби, тъй като пациентът отива на зъболекар за козметична намеса, а си тръгва с трайно увреждане - поради което и е необходимо да се обръща особено внимание на изолацията на меките тъкани. 

Поставяне на първата порция от избелващия гел

Първата порция е премахната - както вече стана въпрос, това е необходимо да става с помощта на марля и аспирация, а не чрез промиване

Активиране на избелващия гел с помощта на стандартна фотополимерна лампа. За целта има разработени и специални лампи за избелване - те са с повишена мощност и облъчват цялото съзъбие, поради което излъчвателите им са подредени в дъговидна форма. Още по-агресивно е избелването на зъбите с диоден лазер, но то води и до повишена свръхчувствителност на зъбите, най-вече към термични дразнители. Тази чувствителност е бързопреходна, но изключително неприятна за пациента.

Снимка след последната апликация на избелващия гел, предстои отстраняване на гингивалната бариера

Крайният резултат - постигнат е цвят А1, един от най-светлите възможни