Щифтова корона

В резултат на различни видове увреждания се загубват голямо количество зъбни тъкани, поради което се налага изработването на изкуствено зъбно пънче. Причина за загуба на зъбни тъкани е предимно кариесът и неговите усложнения, но също и абразията, различни вредни навици на пациента, както и остри и хронични механични травми. В практиката се изработват различни видове щифтови изграждания, като през последните няколко години много широко приложение намират композитните щифтове. В някои по-специфични клинични случаи обаче има показания за изработката на щифтова корона - тя е показана на схемата горе. При короните от такъв тип има коренова и коронкова част, които се отливат от метал и са едно цяло. Коронковата част възстановява липсващите тъкани от зъбната корона. Такива възстановявания в днешно време се изработват все по-рядко, основно при липса на достатъчно дълго зъбно пънче, което да може да осигури добра задръжка на обвивната корона чрез циментиране. При достатъчна дължина на кореновия щифт щифтовата корона се задържа доста добре и не се разциментира; при необходимост отстраняването на такива корони почти винаги е доста трудно. Ако е необходимо да се свали, се започва пилене на метала и зъбните тъкани на корена; постепенно се навлиза в дълбочина и с инструмент подобно на лост зъболекарят се опитва да отлепи короната. Ако щифтът е с кръгло напречно сечение, ротацията върши работа; ако е елипсовиден, има реална възможност коренът да се фрактурира. Поради това при сваляне на стара щифтова корона не е добра идея да изпозлват ротационни движения, освен ако не познаваме добър имплантолог... Възможно е при нужда щифтовата корона да се изпили като пънче и да се изработи обвивна корона - в случай че пациентът например е загубил съседен зъб и е необходимо да се изработи мост. Все пак отлетият метал се пили доста трудно. За изработката на щифтова коронка е необходимо предварително да бъде добре проведено кореново лечение - логично е при необходимот от всякакви ендодонтски манипулации да не се пристъпва направо към протетично възстановяване на зъба. Този вид възстановяване осигурява дълготрайност и профилактичност,с цел да се избегне обеззъбяването.

Dental tourism    Dentist    Zahnarzt   Композит    Свързващи системи   Керамични вставки

Понякога щифтовата корона може да има керамична или пластмасова естетична инкрустация - както е показано на снимката горе. По този начин естетиката е несравнимо по-добра, при необходимост отстраняването е също толкова трудно. Пластмасовите инкрустации нямат достатъчно голяма механична здравина и много често падат, също и поради недобрата връзка между пластмасата и метала. Керамичните инкрустации са достатъчно здрави. При нужда от изпиляване пластмасата или керамиката се пилят много бързо, при което щифтовата корона се превръща бързо в лято щифтово пънче или пинлей - разбира се, остава рискът от разциментиране на възстановяването при малка дължина.

Антибиотици     Лицево-челюстна хирургия

Снимка на щифтова корона. Всъщност това представлява металокерамична корона, циментирана върху лято щифтово пънче, но става ясна идеята на възстановяването - да се използва кореновият канал за задръжка на короната. Добре се вижда слоят от фосфатцимент, чрез който се осъществява връзката между пинлея и обвивната корона върху него.

www.ralev-dental.bg    www.drlazarevski.com    www.buchkova.com    www.simeonov.ws    www.ralev.name