Щифтова корона

 

 

В резултат на различни видове увреждания се загубват прекомерно голямо количество зъбни тъкани,поради което се налага изработването на изкуствено зъбно пънче както е показано на схемата по-горе. На нея е изобразена щифтова корона. При нея има коренова и коронкова част, които се отливат от метал и са едно цяло. Коронковата част възстановява липсващите тъкани от зъбната корона. Такива възстановявания в днешно време се изработват все по-рядко, основно при липса на достатъчно дълго зъбно пънче, което да може да осигури добра задръжка на обвивната корона чрез циментиране. При достатъчна дължина на кореновия щифт щифтовата корона се задържа доста добре и не се разциментира; дори при нужда свалянето е доста трудно. Ако е необходимо да се свали, се започва пилене на метала и зъбните тъкани на корена; постепенно се навлиза в дълбочина и с инструмент подобно на лост зъболекарят се опитва да отлепи короната. Ако щифтът е с кръгло напречно сечение, ротацията върши работа; ако е елипсовиден, има реална възможност коренът да се фрактурира. Така че, ако сваляме чужда щифтова корона, не е добра идея да изпозлваме ротационни движения, освен ако не познаваме добър имплантолог... Възможно е при нужда щифтовата корона да се изпили като пънче и да се изработи обвивна корона - в случай че пациентът например е загубил съседен зъб и е необходимо да се изработи мост. Все пак, отлетият метал се пили доста трудно.

Показания за изграждане на щивтова коронка:
  - добре провевдено кореново лечение
  - липса на периапикални патологични изминения
Противопоказания:
  - тогава когато зъба е категорично за екстракция

Този вид възстановяване осигурява дълготрайност и профилактичност,с цел да се избегне обеззъбяването.
  

www.dentalimplants.bg    www.ralev-dental.com    www.bg-dentist.com    Dental tourism    Dentist    Zahnarzt   Композит  Свързващи системи     Керамични вставки

Понякога щифтовата корона може да има керамична или пластмасова естетична инкрустация - както е показано на снимката горе. По този начин естетиката е несравнимо по-добра, при необходимост отстраняването е също толкова трудно. Пластмасовите инкрустации нямат достатъчно голяма механична здравина и много често падат, също и поради недобрата връзка между пластмасата и метала. Керамичните инкрустации са достатъчно здрави. При нужда от изпиляване пластмасата или керамиката се пилят много бързо, при което щифтовата корона се превръща бързо в лято щифтово пънче или пинлей.

Антибиотици     Зъбни импланти   Лицево-челюстна хирургия

www.ralev-dental.bg    www.drlazarevski.com    www.buchkova.com    www.simeonov.ws    www.ralev.name