Как се избелват зъбите?

Flash - анимация    Избелваща система    Избелване на зъби    Механизъм на избелването на зъби

    На горната схема сме се опитали да обясним нагледно начина на действие на избелващите зъбни системи. Първоначално в междупризмените пространства на емайла се намират различни просмукани оцветители - сивочерните ивици. Именно те са причина за оцветяването на зъбния емайл и дентин, което оцветяване най-често става по-интензивно с възрастта. На схемата емайлът е представен със сламеножълто оцветяване, а дентинът - с жълтокафява текстура. Всичко е твърде схематично с оглед на това посетителят да получи представа за сложните биохимични и физиологични процеси при избелването на зъби. Съотношението между призмите и междупризмените пространства в никакъв случай не е такова, каквото изглежда на схемата - зъбният емайл е най-твърдата тъкан в човешкия организъм и е хомогенен и добре минерализиран; междупризмените пространства са тесни цепки и съотношението им спрямо напречния диаметър на призмата е около 1/1000 до 1/5000 (по Jordan et al, Journal of Clinical Pediatric Dentistry, 1991). Поради това емайлът има една общо взето хомогенна структура и се оцветява и избелва трудно. Не така стоят нещата с дентина - той е доста по-порьозен и има обособени каналчета, в които при витални зъби се разполагат клетъчните израстъци на одонтобластите. Поради тази порьозност дентинът се оцветява и обезцветява много по-лесно то емайла - така например останалият открит дентин в устната кухина бързо променя цвета си в рамките на няколко дни. При изпиляване на един зъб за корона, вставка или щифтово изграждане първоначално дентинът е сламеножълт (както пише по учебниците!); само след няколко дни обаче, докато зъботехникът с пот на чело изработва конструкцията, някои части от зъба се оцветяват в различни нюанси на кафявото. Причина за това са оцветителите, които се просмукват в дентина. Също така оголените зъбни корени след почистване на зъбния камък и некротичния зъбен цимент остават с открита дентинова повърхност и след време също се оцветяват. Все пак в областта на кореновата повърхност дентиновите каналчета са вече по-малко наброй и по-тесни и поради това не винаги оцветяването при оголени корени е толкова ясно изразено. Обратно, при избелване на дентин резултатите са отлични - например при девитализирани зъби, оцветени с формалин - резорцинови пасти, е възможно да се получи бърз и сигурен резултат почти с всяка избелваща система. Причина за това отново е порьозният строеж на дентина, който улеснява проникването на избелващата система в дълбочина.

    Оцветители има навсякъде. Съвременната хранителна индустрия е тясно интегрирана с индустриалната химия и поради това в храните и напитките е пълно с всякакви естествени и изкуствени оцветители. Естествените оцветители също не са никак малко - съдържат се в кафето, червеното вино, шоколада, някои плодове - малини, капини, касис, особено боровинки и т.н. Изкуствени оцветители има в колата.

    Какво може да се каже в залючение? Избелването на зъбите в крайна сметка е една чисто козметична манипулация, подобна на ноктопластиката на снимката. В случая се е получил отличен резулат - А1 е изключително светъл цвят на съзъбието, като по-светъл е само В1 и ектремно белите А0 и В0. За съжаление обаче избелването е също толкова нетрайно, колкото ноктопластиката - ноктите растат и избутват пластиката нагоре, а дори и след най-добрата флуоризация част от междупризмените пространства остават отворени и в тях бавно, но сигурно се просмукват оцветители.