Как се избелват зъбите?

Избелваща система    Избелване на зъби    Зъболекар в Пловдив

На горната схема сме се опитали да обясним нагледно начина на действие на избелващите зъбни системи. Първоначално в междупризмените пространства на емайла се намират различни просмукани оцветители - сивочерните ивици. Именно те са причина за оцветяването на зъбния емайл и дентин, което оцветяване най-често става все по-интензивно с възрастта. На схемата емайлът е представен със сламеножълто оцветяване, а дентинът - с жълтокафява текстура. Всичко е твърде схематично с оглед на това посетителят да получи по-адекватна представа за сложните биохимични и физиологични процеси при избелването на зъби. Съотношението между призмите и междупризмените пространства в никакъв случай не е такова, каквото изглежда на схемата - зъбният емайл е най-твърдата тъкан в човешкия организъм и е хомогенен и добре минерализиран; междупризмените пространства са тесни цепки и съотношението им спрямо напречния диаметър на призмата е около 1/1000 до 1/5000 (по Jordan et al, Journal of Clinical Pediatric Dentistry, 1991). Поради това емайлът има една общо взето хомогенна структура и се оцветява и избелва трудно. По доста по-различен начин е изграден дентинът - той е доста по-порьозен и има обособени каналчета, в които при витални зъби се разполагат клетъчните израстъци на одонтобластите. Поради тази порьозност дентинът се оцветява и обезцветява много по-лесно от емайла - така например останалият открит дентин в устната кухина бързо променя цвета си в рамките на няколко дни. При изпиляване на един зъб за корона, вставка или щифтово изграждане първоначално дентинът е сламеножълт (както пише по учебниците!); само след няколко дни обаче, докато зъботехникът с пот на чело изработва конструкцията, някои части от зъба се оцветяват в различни нюанси на кафявото. Причина за това са оцветителите, които се просмукват в дентина. Също така оголените зъбни корени след почистване на зъбния камък и некротичния зъбен цимент остават с открита дентинова повърхност и след време също се оцветяват. Все пак в областта на кореновата повърхност дентиновите каналчета са вече по-малко наброй и по-тесни и поради това не винаги оцветяването при оголени корени е толкова ясно изразено. Обратно, при избелване на дентин резултатите са отлични - например при девитализирани зъби, оцветени с формалин - резорцинови пасти, е възможно да се получи бърз и сигурен резултат почти с всяка избелваща система. Причина за това отново е порьозният строеж на дентина, който улеснява проникването на избелващата система в дълбочина.

Оцветители има навсякъде - във всички храни и напитки. Съвременната хранителна индустрия е тясно интегрирана с индустриалната химия и поради това в състава на хранителните продукти е пълно с всякакви естествени и изкуствени оцветители. Естествените оцветители също не са никак малко - съдържат се в кафето, червеното вино, шоколада, някои плодове - малини, капини, касис, особено боровинки и т.н. Изкуствени оцветители има в колата.

Ако желаете час за безплатна консултация и избелване на зъби, обадете се на телефон 032 642056

Нашият екип отговаря и на запитвания по електронна поща на адрес ralev@dentist.bg, office@ralev-dental.bg и help@ralev-dental.bg

Адресът на нашата практика е достъпен на този линк...

Какво може да се каже в залючение? Избелването на зъбите в крайна сметка е една чисто козметична манипулация, подобна на ноктопластиката на снимката. В случая се е получил отличен резулат - А1 е изключително светъл цвят на съзъбието, като по-светъл е само В1 и ектремно белите А0 и В0. За съжаление обаче избелването е също толкова нетрайно, колкото ноктопластиката - ноктите растат и избутват пластиката нагоре, а дори и след най-добрата флуоризация част от междупризмените пространства остават отворени и в тях бавно, но сигурно се просмукват оцветители.

Всичко това се отнася за екзогенното избелване, т.е. за такова избелване, при което химичният агент се нанася върху, извън зъбите. Съществува и ендогенно избелване, което е малко по-специфично и се прилага доста по-ограничено. При него избелващият агент се аплицира вътре в пулпната кухина на зъба - поради което и названието на процедурата е вътрешно избелване. Очевидно е че за да се извърши подобна процедура, е необходимо зъбът да бъде девитализиран. Едва ли на света има нормален човек, който би решил да се подложи на кореново лечение с цел избелване на зъба; това не е и необходимо, тъй като на ендогенно избелване се подлагат единични зъби, които са променили своя цвят предимно поради недобре проведени коренови лечения. Някои по-стари поколения обтуровъчни материали като амалгами и силикатцименти също биха могли да доведат до промяна в цвета на зъбите; основен причинител на оцветяванията обаче си остават каналопълнежните пасти на формалин - резорцинова основа (бакелит) - те предизвикват характерно розовеещо или кафеникаво оцветяване на зъбите в различни нюанси.

Графична схема на ендодонтски лекуван зъб, при който е налице ендогенно оцветяване. С кафяво е оцветена каналопълнежната паста, която се просмуква в дентиновите каналчета и става причина за промяната в цвета на зъба. Тъй като луменът на тези каналчета откъм пулпната кухина е доста широк, това става лесно и бързо - чрез физичния процес дифузия бакелитът навлиза в каналчетата и силно оцветява зъбните тъкани. Със синьо е показана амалгамата, която също може да стане причина за вътрешно оцветяване - особено по-старите типове амалгами без гама - две фаза, които бързо отделят окиси със синкаво или дори черно оцветяване. В областта на по-дебелите зъбни тъкани около туберкулите или режещите ръбове този процес протича много по-затруднено, още повече че там има и много по-малко дентинови каналчета на единица площ.

Подготовка на зъба за вътрешно избелване. Това е изключително важен етап от лечението, тъй като при неадекватна подготовка резултатът от процедурата няма да бъде толкова добър или изобщо ще липсва. Подготвителната процедура е изключително елементарна - трябва само да се почистят всички излишъци от старата амалгама и каналопълнежното средство от пулпната кухина. Това важи особено за шиечната област, тъй като там гъстотата на дентиновите каналчета е най-голяма и в същото време твърдите зъбни тъкани са най-тънки. Дори и минимални останали количества от каналопълнежната паста биха станали източник на допълнително оцветяване на зъба, а и освен това биха затруднили достъпа на избелващия агент до просмуканите оцветители в дентинвоите каналчета - по чисто механичен начин. Формалин - резорциновите пасти са в състояние да излъчват оцветители в продължение на много години. Поради това е необходимо да се почистят всички остатъци от стари каналопълнежни средства поне до нивото на орефициума на кореновия канал - както е показано на схемата горе. Навлизането в известна степен в горната част на канала ще улесни още повече достъпа на избелващия гел до участъците, в които това е необходимо. За да не се стигне до разтваряне на бакелита от избелващия гел, е добре да се запечатат орефициумите на каналите с капка течен композит или глазйономерен цимент.  

Схема на начина на поставяне на избелващия агент при вътрешно избелване. Със синьо оцветяване е означен самият избелващ гел - който е на базата на водороден пероксид или карбамидпероксид. Той изпълва цялата пулпна кухина, което му дава отличен достъп до просмуканите оцветители в дентиновите каналчета. Пероксидите имат свойството да разтварят всички органични материи - поради което и те не действат толкова добре на окисите на амалгамата, които са оцветени със синьо. Само за период от около 24 часа избелващият агент извлича формалин - резорцина от дентиновите каналчета и предизвиква рязко изсветляване на зъба. При особено упорити оцветявания може процедурата да се повтори или гелът да се остави в пулпната камера за период от 48 часа. След това неговата активност рязко намалява. Върху избелващия гел има поставена временна вложка от различните материали, които са предназначени за това, като за целта може да се използва и глазйономерен цимент. На горната схема тази вложка е оцветена в розов цвят. Преди нейната апликация е добре гелът да се облъчи за около 60 секунди с фотополимеризираща лампа или (още по-добре) с диоден лазер. Това активира допълнително неговото действие и постоперативният резултат е още по-добър.

Вижда се как интензитетът на оцветяването намалява

След 12 часа почти няма останали оцветители в дентиновите каналчета

Процедурата е приключена - премахнати са всички оцветявания. Остават известно количество оцветители в някои участъци от зъба, до които избелващият агент няма достъп - под нивото, до което е премахната каналопълнежната паста, както и в областта на временната вложка. Докато оцветяването на корена не представлява проблем, в коронарната част на зъба около временния обтуровъчен материал може да останат оцветители, които да влошат зъбната естетика. Това налага тяхното премахване по чисто механичен начин - чрез изпиляване на видимо оцветените зъбни тъкани. При много повърхностни промени в цвета е възможно да се извърши и клинично избелване без временно обтуриране на зъба - четири или пет поредни апликации на избелващ гел, облъчен с фотополимерна лампа. Свръхчувствителност няма как да се яви, тъй като зъбът е девитализиран. Следва да се има предвид че в коронарната област вътрешните оцветявания са предимно с неорганичен произход - метални окиси от амалгами с гама-2 фаза, които се извличат доста по-трудно от пероксидите.

Процедурата е приключена и избелващият гел е премахнат, заедно с временната вложка. При по-голяма упоритост от страна на лекуващия зъболекар това може да доведе до известно намаляване на здравината на стените на зъба - тъй като избелващите гелове извличат донякъде и органичните съставки (колагеновите влакна) на дентина, а те са основната причина за осигуряване на еластичността на твърдите зъбни тъкани. Поради това всеки пациент, който се подлага на ендогенно избелване на зъбите, следва да бъде предупреден че има опасност от фрактура на изтънените участъци на зъба - което обикновено се лекува с изработката на щифтово изграждане и обвивна корона. Тъй като количеството на колагеновите влакна в областта на зъбния дентин е сравнително малко, а плътността на тази тъкан - голяма, това прави достъпа на пероксидите до белтъчните молекули наистина затруднен. Поради това е необходима наистина голяма упоритост от страна на зъболекаря, за да се стигне до подобно усложнение - апликация на избелващите гелове в пулпната кухина на зъба ежедневно в продължение на месеци. Единствено при силно изтънели зъбни стени е възможно да се явят пукнатитни и фрактурни линии.