IDS - Кьолн

От 24.03.2009 до 29.03.2009 в град Кьолн (Германия) се проведе поредното Международно Дентално изложение (International Dental Show - IDS Koln). Изложбата се провежда веднъж на всеки две години и абревиатурата е наистина красноречива. Става въпрос за шоу (в известен смисъл), за изложба, панаир, зрелищна PR - акция от страна на фирмите в бранша... общо взето, от всичко по много! Това е най-голямото дентално изложение в целия свят. Организира се от 1947 година, като първото изложение се е състояло малко след Втората световна война. На изложението в Кьолн са представени ключови нововъведения за цялата дентална индустрия - системата Адапта, въведена в Западна Германия за първи път, както и първата високооборотна турбина, произведена от компанията Сименс.

Избелване на зъби    Избелваща система    Как се избелват зъбите?    Механизъм на избелване    IDS 2011

Д-р Сунг Мин Чунг и д-р Венцеслав Ралев

Двама главни изпълнителни директори - този с европеидните черти стои начело на Ралев Дентал АД, а този с монголоидните има щастието да ръководи концерна Dentium - Южна Корея. Д-р Венцеслав Ралев и д-р Сунг-Мин Чунг - от имената става ясно кой е българин и кой южнокореец. Ралев Дентал АД е оторизиран дистрибутор на Dentium Ltd. за Република България и предлага на българския пазар всички продукти на коцерна - зъбни импланти, костозаместители, циркониеви блокчета за фрезоване на скелети, инструментариум за зъболекари и т.н.

www.implantium.bg    www.superline.bg    Стоматологични консултации    www.dentium.bg    www.bg-dentist.com

Река Майн

Река Майн

Изложението в Кьолн през 2013 година

Deutsche Bahn

Deutsche Bahn - нищо общо с БДЖ, но технологично много по-назад от Шинкансен

Ęüîëí

Кьолн привечер

Đĺęŕ Đĺéí č Ęüîëíńęŕňŕ ęŕňĺäđŕëŕ

Кьолнската катедрала на фона на залеза

Ęŕňĺäđŕëŕňŕ â Ęüîëí

Зловещата сянка на всички идеологии - религиозни, политически, научни и т.н. Според психолозите готическата архитектура цели да внуши на човека колко е незначителен в сравнение с бога и да го принизи психологически с цел по-лесна манипулация. Дали това са имали предвид строителите на Катедралата в Кьолн? Дори и да е така, постройката е много величествена и заслужава да се види.

Ęŕňîëč÷ĺńęŕ öúđęâŕ

Спокойно германско градче. Всъщност - четвъртият по големина град в Германия

Âĺëč÷ĺńňâĺíŕ ęŕňĺäđŕëŕ

Катедралата в Кьолн

Ăëŕâíŕňŕ

Главната в Кьолн - по нищо не се отличава от Главната в Пловдив

Ńóřč áŕđ

Да живее Глобализацията - суши бар в Кьолн

Đĺéí

Най-емблематичната германска река - Рейн!

Маргинали

Демонстрация на маргинални обществени групи във Франфурт на Майн - 29.03.2009. Хора, недоволни от Живота, Вселената и всичко останало, лумпенизирани и ядосани на всичко и всички. Винаги се намира някой политически лидер, който да ги мобилизира за някакви свои цели - независимо дали се казва Адолф Хитлер, Волен Сидеров, Владимир Илич Ленин или Жан - Мари Льо Пен... Има ги и в най-развитите общества, и в най-изостаналите държави. Повече информация за дейността има на адрес www.umsganze.de. Групата изповядва комунистическа идеология - вижда се знаме със сърп и чук, а и в уеб-страницата им е пълно с призиви към диктатура на пролетариата и какви ли не дивотии... Ако можеше да види тези хора, Карл Маркс би се обърнал няколко пъти в гроба. Владимир Улянов може би също, макар че през Октомври 1917 година едва ли е разчитал на някакви по-различни персонажи за щурма на Зимния дворец - историята е силно идеологизирана и никой не знае какво се е случило всъщност. Железният Феликс Дзержински обаче веднага би оценил потенциала на тези индивиди и би ги записал като редови членове на ЧК (Чрезвичайная Комисия).

Професионални фотографи с обективи от висок клас заснемат събитието. Някои дори разполагат с по две тела на фотоапарат, върху които са монтирани различни обективи - за да може да се отреагира спешно и да не се налага смяна на обектив. През 2009 година това стана повод за благородна професионална завист от страна на д-р Ралев; през 2019 година пък професионалните фотографи вече завиждаха на д-р Ралев за оборудването му - поне в България, но нерядко и в други страни.

В първите редици на демонстрацията вървят най-лумпенизираните членове на групировката - незнайно по какви причини. Нерядко са с тъмни очила, с маски на лицата (около 11 години преди пандемията от коронавирус) и показват среден пръст на всеки срещнат. За такива хора бай Илия от Мелник казва че очевидно са яли малко бой като деца и със сигурност е прав. Следват по-улегнали хора на средна възраст; на края на манифестацията има голям брой майки с деца, много от които в бебешки колички. Не е известно по каква причина една майка може да заведе детето си на подобно събитие. 

Полиция с щитове охранява събитието - по разбираеми причини, участниците не вдъхват особено доверие

Облаци над река Майн

Конна полиция - за борба с масовите безредици

Франфурт на Майн - финансовият център на Германия и в някои отношения - дори на европейския континент

Въздушна снимка - ако желаете да видите повече такива, посетете секцията за аерофотографии на нашия туристически информационен сайт

Дъга

Д-р Евелина Маркова пред катедралата в Кьолн

Готическата архитектура внушава респект пред бога

Увеселителни корабчета по река Рейн

Катинари, с които хората заключват любовта си за цял живот. Няма гаранция че партньорът ти няма да те напусне, ако напишеш имената ви на катинар и го заключиш на моста над река Рейн... но поне си длъжен да опиташ! Срещат се имена от цял свят, понякога дори се откриват две мъжки или две женски имена върху един и същи катинар - Ханс + Дитер, Ивонне + Клаудиа и т.н.

Подвеждаща реклама на входа на изложението - ултразвуков пиезотом, който работи... без болка. В човешкия организъм няма оперативна интервенция, при която да липсва болка в постоперативния период. Подобни рекламни послания са заблуждаващи и във всички случаи неетични. Те биха могли да повлияят негативно върху имиджа на всяка една компания, дори и продуктът, който се рекламира, да е добър и надежден. Всеки зъболекар обаче, който поне веднъж през живота си е работил в областта на оралната хирургия, знае как протича следоперативният период на пациента и колко време продължава оздравителният процес.

Das wunderschöne deutsche Wetter. Колкото повече човек отива на север в евопейския континент, толкова по-лоши стават метеорологичните условия. Много често вали дъжд, духа вятър, има облаци и мъгла. При много хора това действа крайно депресиращо и според психолозите това заедно с дългите зимни нощи е една от основните причини за голямата честота на психичните заболявания в скандинавските страни. Коренно различно е положението в слънчева Италия, Испания и Гърция - там климатът действа изключително ободряващо на психиката и поради това немалко пенсионери от цяла Европа избират да прекарат остатъка от живота си именно в тези страни, а напоследък и в България. Проблемът е че за много хора приятният климат действа мотивиращо за почивки и разходки, а не за работа... Един колега от Гърция даде ясна и точна формулировка - необходимо е човек да прекарва основната част от годината на север от Австрия, за да се спече мозъкът от студ и да мисли само за работа! В крайна сметка обаче всичко е въпрос на мотивация.

Отново катинарите на любовта. Гразина и Марек, вероятно поляци, са изрязали имената си с пирон върху стар катинар през 1993 година. До 2009 година катинарът си стои на моста, да се надяваме и че двойката все още не се е разделила. Срещат се всякакви приспособления за заключване. Предприемчиви турци дори са закачили пластмасово копие на ъглошлайф с телефон за контакт - в случай че не се понасяш вече с партньора си, обаждаш се въпросния Йозгюр, той отива и сразва катинара, след което го премахва от моста и всичко е ок.

Д-р Евелина Маркова с братвчедката на д-р Ралев - Христина Карастанева, и нейият съпруг Юлиян

Венцеслав Ралев съсредоточено гледа в бъдещето и планира развитието на компанията Ралев Дентал. Нещата обаче не винаги са такива, каквито изглеждат - всъщност пие кафе и очаква да се събуди окончателно. Понякога обаче по време на сутрешното кафе невронните мрежи в главите ни генерират спонтанни разряди и заряди и се появяват неочаквано добри идеи.

Всяка стена на катедралата в Кьолн е изключително богата на всякакви каменни орнаменти. Строителите са положили огромни усилия и са проявили внимание към всеки един детайл

Понякога точно преди залеза на Слънцето облачността се разкъсва и се получават интересни светлинни ефекти

Двете кули са изключително внушителни дори и през XXI век. Височина от 150 метра си е предизвикателство дори за съвременното строителство. Можем само да изказваме предположения как е въздействала подобна сграда върху един човек, роден и израстнал в германско село през XVIII век. Със сигурност хората са били подтиснати на фона на катедралата - а не би трябвало. Логично е подобни строителни постижения да действат най-малкото мотивиращо - едва ли сме толкова дребни и незначителни, след като можем да проектираме и построим нещо подобно дори и без помощта на парната машина, нали?

Д-р Маркова на път към изложението. Ясносините очи и светлата коса карат хората веднага да я заговарят на немски език

Море от сгради във Франфурт на Майн

Презастрояването е характерно не само за страни като Япония и Южна Корея, но и за някои части на Европа, особено в по-големите градове

Все пак качеството на градската среда е доста по-високо от това в България